Τεχνητές «ρίζες» για τα σπίτια του μέλλοντος

Τα θεμέλια των σπιτιών!
8/12/16

Ερευνητές του Newcastle University και του Northumbria University επιδιώκουν να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο που μπαίνουν τα θεμέλια των κτηρίων: Εργάζονται πάνω στη δημιουργία μεμονωμένων κυττάρων, τα οποία αντιδρούν σε αλλαγές στο περιβάλλον τους και ενισχύουν το γύρω έδαφος, καθιστώντας αχρειάστα τα συμβατικά, τσιμεντένια θεμέλια.

Σύμφωνα με τον Dr. Μάρτιν Ντέιντ Ρόμπερτσον του Newcastle University, μέσα σε μια δεκαετία η ερευνητική του ομάδα θα έχει δημιουργήσει βακτήρια που αλληλεπιδρούν με το έδαφος, ενισχύοντας τα κτήρια από πάνω τους. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε έναν τύπο βακτηρίων που θα μπορούν να εντοπίζουν τις μηχανικές αλλαγές στο έδαφος- στην ουσία να συνθέσουμε υλικά που θα μπορούν να συνθέτουν από μόνα τους υλικά. Οπότε, θα ενισχύουν το έδαφος εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος φόρτος.

Το πρώτο μέρος είναι ο εντοπισμός των γονιδίων εντοπισμού πίεσης, ώστε να έχουμε γονίδια στα βακτήρια που θα αντιδρούν σε χαμηλές πιέσεις- και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε αυτά ως διακόπτη, πρακτικά για την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας σύνθεσης υλικών στα βακτήρια».

Η ερευνητική του ομάδα έχει εντοπίσει δεκάδες γονίδια στα βακτήρια E.Coli, τροποποιώντας τα για τη δημιουργία ενός «γονιδιακού κυκλώματος». Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμα- ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ήδη υλικά αυτοθεραπείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε τσιμέντα.

«Η ιδέα είναι όσο φορτώνεται το έδαφος να έχεις αυτές τις πιέσεις στο υλικό, και στην ουσία το έδαφος να αντιδρά έξυπνα σε αυτές τις πιέσεις, ενισχύοντας τον εαυτό του. Οπότε θα υπήρχε η δυνατότητα κατασκευής μεγάλων έργων χωρίς να χρειάζεται σκάψιμο για να μπουν θεμέλια, απλά και μόνο απλώνοντας στο έδαφος αυτά τα μικροσκοπικά βακτήρια» αναφέρει ο Ρόμπερτσον.

Εάν βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, οι ερευνητές ελπίζουν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο σε μεγάλη κλίμακα μέσα σε διάστημα τριών ετών.

πηγη- naftemporiki.gr

Please follow and like us:

σχετικές αναρτήσεις:

45 διάσημοι Έλληνες γδύνονται για την.....(ΦΩΤΟ)
Coca Cola, Unilever, Nestlé και Δέλτα αποσύρουν κάποια προϊόντα μετά τις απειλές για μόλυνση
Πόσα χρήματα παίρνουν οι παίκτες στο Survivor;
Δεύτερη στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών η Ελλάδα το φθινόπωρο
Κάψουλα επιβίωσης από τυφώνες, τσουνάμι και σεισμούς (video)
«Υπεράνθρωπη» όραση ακόμα και σε προβληματικά μάτια χαρίζει Βιονικός φακός
Ερχονται οι ατομικές συντάξεις
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Π...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial