Σχεδιάζοντας τον πρώτο μεγάλης κλίμακας κβαντικό υπολογιστή

ΚΟΣΜΟΣ

7/2/17

Ο πιο ισχυρός υπολογιστής που θα έχει στα χέρια της η ανθρωπότητα αναμένεται να είναι έτοιμος σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα. Στο πανεπιστήμιο Σάσεξ, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων δουλεύουν πάνω στο σχέδιο κατασκευής του πρώτου μεγάλης κλίμακας κβαντικό υπολογιστή.

Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν την ικανότητα να λύνουν περίπλοκα προβλήματα, αφάνταστα γρηγορότερα από τους συμβατικούς. «Αυτή η τεχνολογία δεν έχει καμιά σχέση με τους κανονικούς υπολογιστές. Μπορεί να πετύχει πράγματα, όπως να λύσει προβλήματα που ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στον κόσμο, θα χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να τα επιλύσει» εξηγεί ο Γουίνφριντ Χένσινγκερ, καθηγητής κβαντικών τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Ο υπολογιστής θα έχει, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. «Είναι μια πρόκληση που θα αλλάξει την κοινωνία.

Δεν είναι κάτι εύκολο. Δεν λέμε ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία το να φτιάξεις έναν κβαντικό υπολογιστή ή ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Αυτό που θέλουμε να εξασφαλίσουμε με αυτό το προσχέδιο είναι να ταυτοποιήσουμε όλα τα σημεία που μπορεί να μας δυσκολέψουν και να μπορέσουμε να προσφέρουμε λογικές τεχνολογικές λύσεις» τόνισε ο Γουίνφριντ Χένσινγκερ, καθηγητής κβαντικών τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Στα κλασικά κομπιούτερ, η στοιχειώδη μονάδα πληροφορίας, που αποκαλείται bit, μπορεί να έχει τη μορφή 0 ή 1.

Στα κβαντικά συστήματα, έχουμε τα qubit, που μπορούν να έχουν την τιμή 0 και 1 και οτιδήποτε ανάμεσα. Αυτό επιτρέπει ταυτόχρονα πολλαπλάσιους υπολογισμούς. Ο Γουίνφριντ Χένσινγκερ επισημαίνει: «Φανταστείτε τώρα ότι μπορείτε να βάλετε όλα τα δεδομένα ταυτόχρονα στον υπολογιστή, σαν να ήσασταν εσείς ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά μέρη. Ο υπολογιστής μπορεί να επεξεργάζεται ταυτόχρονα όλα τα δεδομένα. Αυτό είναι που κάνει κατά κάποιο τρόπο ο κβαντικός υπολογιστής.

Έχει μια απίστευτη ισχύ επεξεργασίας δεδομένων και δουλεύει με τρόπο, που καμιά άλλη τεχνολογία δεν χρησιμοποιεί σήμερα». Οι κβαντικοί υπολογιστές στηρίζονται στις αρχές της κβαντικής φυσικής. Αποτελούν ένα από τα Δισκοπότηρα που αναζητούν τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες, καθώς θα αλλάξουν άρδην τα πάντα σε σχέση με τη ζωή μας.

Please follow and like us:

σχετικές αναρτήσεις:

'Lady D' η 19χρονη Ρωσίδα βρήκε τραγικό θάνατο
ΓΑΛΛΙΑ: Πρώην Υπουργός Φυλάκιση χωρίς αναστολή!!!
Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Χέλμουτ Κολ
Το μέλλον της ανθρωπότητας απειλείται από προπαγάνδα ελεγχόμενη μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 64 παιδιά πέθαναν σε νοσοκομείο επειδή σταμάτησε η παροχή οξυγόνου λόγω χρεών
ΕΚΤΑΚΤΟ: Παγκόσμιος συναγερμός! Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία
Το Ηρώδειο κατατάχθηκε το δεύτερο κορυφαίο θέατρο στον κόσμο [εικόνες]
Λονδίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς!!! Πληροφορίες για αρκετούς τραυματίες

Αφήστε μια απάντηση