ΣΗΜΕΡΑ 17/08/2017 «Από το Διαλισκάρι στους Γαργαλιάνους»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

17/8/17

«Από το Διαλισκάρι στους Γαργαλιάνους,
ακολουθώντας τον μύθο της γριάς»
Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017, ώρα 21.30
στον Προφήτη Ηλία Γαργαλιάνων.

Ο Δήμος Τριφυλίας, θέλοντας να φέρει τους νέους πιο κοντά στις παραδόσεις και στην ιστορία του τόπου, παρουσιάζει μια ξεχωριστή μεγάλη εκδήλωση με την συμμετοχή Συλλόγων και ανθρώπων από τους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά και τις γύρω περιοχές.
Με τις φωνές των κλαρίνων και των ανθρώπων, με μουσικούς και χορευτές αναβιώνει το μύθο της Γριάς, όπως καταγράφεται από τον λαογράφο Σωτ. Λυριτζή.

Μέσα σε αυτό το μύθο καταγράφεται η ιστορία και τα πάθη των ανθρώπων, που ζούσαν την εποχή όπου οι πειρατές θέριζαν και έκαιγαν τα χωρία και τις πόλεις απέναντι από την νήσο Πρώτη.

Η παράσταση ενώνει τις ιστορικές εποχές, τις χαρές και τις λύπες, τον πόλεμο, τη διεκδίκηση, την ειρήνη το τραγούδι, και στο τέλος γίνεται γιορτή για την ίδια τη ζωή.
Μια ξεχωριστή παράσταση με συμβολισμούς, ιστορικά στοιχεία και παραδόσεις για το πώς δημιουργήθηκε η σημερινή πόλη των Γαργαλιάνων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΟ
« …Οι πειρατές έχουν κρύψει τα καράβια τους στο νησί Πρώτη και έχουν ξαμολήσει τους ανθρώπους τους να βρουν πληροφοριοδότες «με το αζημίωτο» για να βοηθήσουν στο «μακελειό» που ετοιμάζουν, ανάμεσα στους προδότες της εποχής και μια παραδόπιστη γριά….
Όλα είναι έτοιμα…στο χωριό ετοιμάζουν γάμο και είναι ευκαιρία για τους πειρατές….γλέντι, χοροί και γέλια και τραγούδια. Η Γριά βλέπει την χαρά παντού, ξέρει τι τους περιμένει, αλλά φοβάται να μιλήσει…ξαφνικά παίρνει απόφαση και μπαίνει στο χορό και όσα θέλει να τους πει τα λέει με το τραγούδι… όσοι κατάλαβαν άρχισαν να φεύγουν για να σωθούν, όσοι συνέχισαν το γλέντι συνάντησαν τους πειρατές…… »

• Κείμενα – ιστορική έρευνα:
Κώστας Ζωγραφόπουλος – Κωνσταντίνα Λαψάτη
• Αφήγηση: Κώστας Ζωγραφόπουλος
• Μουσική επένδυση, χορογραφίες & διδασκαλία:
Σταυρός Καλαματιανός
• Σκηνοθετική οργάνωση Αναστ. Λεπίδα – Παπαγεωργίου
• Παραγωγή: Δήμος Τριφυλίας

Πάνω από 100 άτομα συμμετέχουν από τους Συλλόγους :
Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων
Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) και
το μουσικό σχήμα «ΔΗΘΕΝ» με κλαρίνα, κανονάκι, βιολί, κιθάρα, λαούτο.

11Shares

Αφήστε μια απάντηση