ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

21/9/17
Το νέο βιβλίο από την
Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς –Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
http://perialos1.wixsite.com/christyeioannidou

Θα χαρώ να σας δω στη παρουσίαση του νέου μου βιβλίου «Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» Εκδόσεις Historical Quest. Τηλεφωνήστε για κράτηση θέσεων! https://www.facebook.com/events/1569474716435889/

Η πειρατεία στoν αρχαίo ελληνικό κόσμο δεν υστερεί σε τίποτε (οργάνωση, τακτικές κλπ.) από το σύγχρονο αυτό φαινόμενο.

Πειρατεία ασκείται και σήμερα, με πειρατές να δρουν ακόμη σε πολλές περιοχές της γης, όπως στον κόλπο του Άντεν, κόλπο Γουϊνέας, Στενά Ινδονησίας κλπ. Οι πειρατές των εν λόγω περιοχών είναι άρτια οργανωμένοι, με επίπεδα ιεραρχίας και δεν αρκούνται μόνο στην ευκαιριακή αρπαγή αγαθών αλλά προχωρούν σε κατάληψη του σκάφους και εν συνεχεία στην απαίτηση λύτρων για απελευθέρωση του πληρώματος.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Σομαλίας (κόλπος Άντεν), οι πειρατές αιτιολογούν τις ενέργειές τους ισχυριζόμενοι την παράνομη αλιεία ξένων αλιευτικών (το οποίο είναι αληθές) εντός των υδάτων τους, αλλά και άλλους λόγους. Δεν παύουν όμως οι πράξεις τους να είναι παράνομες, βίαιες και να προκαλούν ανησυχία και δέος στα πληρώματα των πλοίων που διαπλέουν τις εν λόγω περιοχές.

Το βιβλίο της Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου συνιστά μια ευχάριστη συγγραφική έκπληξη, καθώς βρίθει πολλών και ποικίλων παραδειγμάτων ασκήσεως πειρατείας, τα οποία επιλέχθηκαν και σταχυολογήθηκαν από την μελέτη αρχαίων κειμένων, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει μια πλούσια όσο και λεπτομερή ανάλυση του διαχρονικού αυτού φαινομένου. Η πληθώρα παραπομπών σε αρχαίες και σύγχρονες μελέτες διευκολύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο για περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων.

Η έρευνα που έχει διεξάγει η συγγραφεύς σχετικά με το άγνωστό στο ευρύ κοινό ζήτημα της ναυταπάτης στην αρχαία Ελλάδα (αξίζει να σημειωθεί ότι και η πειρατεία συνιστά μορφή ναυταπάτης) είναι εξίσου εντυπωσιακή όσο και ενδιαφέρουσα και αποτελεί παγκοσμίως μοναδική έρευνα για το φαινόμενο αυτό στο πλαίσιο της εξεταζόμενης ιστορικής περιόδου. Τέλος, τα σύντομα αλλά ενδεικτικά παραδείγματα ανδρών, που άσκησαν πειρατεία καθώς και οι αναφορές στα επώνυμα θύματά τους, ενισχύουν την θεματογραφία του βιβλίου χαρίζοντας μια ευχάριστη έκπληξη στον αναγνώστη.

Αναμφισβήτητα το ευρηματικό αυτό βιβλίο καλύπτει και παράλληλα συμπληρώνει πολλά κενά στην υφιστάμενη σύγχρονη βιβλιογραφία και εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από καμία βιβλιοθήκη.

Αθήνα, Απρίλιος 2017
Υποναύαρχος Αντώνης Παπαϊωάννου ΠΝ(εα)
Πρώην Διοικητής EUNAVFOR/Somalia
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Historical Quest 2017
Κεντρική Διάθεση:
Χρυσηϊδος 66, Ίλιον, Αθήνα, Τ.Κ. 131 22
Τηλ. /Φαξ: 210 26 11 832

Please follow and like us:

σχετικές αναρτήσεις:

Πληρώνουν από 30 μέχρι και 3.000 ευρώ Τουρίστες για ψάρεμα στην Ελλάδα
Ελλάδα η καλύτερη χώρα του κόσμου για διακοπές (Διεθνής διάκριση)
Μειώνονται οι τιμές στα διόδια Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα
Σεισμός 4 Ρίχτερ Νοτιοανατολικά της Πύλου
Τέλος στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Προσωρινή απαγόρευση στα πουλερικά ελευθέρας βοσκής
Εντός 105 ημερών οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες
ΕΦΚΑ: «Μαχαίρι» 60% στους συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial