Εντός 105 ημερών οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

ΕΛΛΑΔΑ
0Shares

15/3/17

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Ενάμιση μήνα επιπλέον θα διαρκέσει τελικώς η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Με την ίδια ρύθμιση θα επιχειρηθεί να επιλυθούν δύο από τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει, η «αποκάλυψη» των παράνομα εκχερσωμένων πλην επιδοτούμενων εκτάσεων και η λανθασμένη προσθήκη ανέκαθεν γεωργικών εκτάσεων σε αναδασωτέες περιοχές.

Η τροπολογία έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου με το οποίο θα κυρωθεί μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οπως προβλέπει:

• Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων αυξάνεται από τις 60 στις 105 ημέρες (συν 20 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού).

• Οι δασικοί χάρτες δεν θα αποστέλλονται στον αρμόδιο για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την ανάρτησή τους αλλά αργότερα, όταν κυρωθούν. Ετσι, θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διασταύρωση των στοιχείων σχετικά με τις παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις που επιδοτούνται να γίνει πριν από την κύρωση των χαρτών.

• Σε όσα κομμάτια γης κακώς συμπεριλήφθηκαν στις αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς ουδέποτε ήταν δασικά (πληροφορία που παρέχεται σήμερα από τον δασικό χάρτη), θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης. Η –αυτονόητη– πρόβλεψη δίνει ισχυρή κάλυψη στις δασικές υπηρεσίες και ενδεχομένως νομική βάση στην εκ των υστέρων (δηλαδή μετά την κύρωση) διόρθωση ανάλογων λαθών.

• Οι επιτροπές αντιρρήσεων θα εξετάζουν και αιτήματα άρσης αναδάσωσης, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υποβάλλονται στα δασαρχεία. Οι επιτροπές θα ειδοποιούν την αρμόδια για την άρση της αναδάσωσης αποκεντρωμένη διοίκηση.

• Τέλος, ορίζεται ότι στους δασικούς χάρτες θα πρέπει να αποτυπώνονται και οι αναδασμοί, εκτός από τις διανομές, κάτι που (κακώς) δεν ισχύει σήμερα.

Τις αλλαγές προανήγγειλε προχθές σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας σθεναρά τη συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας έχουν (υπό το δικό τους πρίσμα, βέβαια) ταχθεί διάφοροι φορείς, όπως το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, ο ΣΕΒ. Αντιθέτως, πολλοί φορείς, όπως τα συλλογικά όργανα συμβολαιογράφων και τοπογράφων, έχουν ζητήσει την παύση της διαδικασίας και την επανάληψή της αφού πρώτα διορθωθούν τα λάθη. Στο πλευρό των τελευταίων έχουν ταχθεί και πολλοί βουλευτές.

Πάντως, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε και άλλες αλλαγές: προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά από τους αγρότες των καταπατημένων, εκχερσωμένων προς καλλιέργεια δημοσίων δασικών εκτάσεων, υποσχέθηκε διευκολύνσεις όπως τη μείωση του τιμήματος (σήμερα στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας) και τη δυνατότητα 100 δόσεων. Επίσης υποσχέθηκε να καταργήσει την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης (ως προϋπόθεση για να επιτραπεί η εξαγορά) και να δώσει τη δυνατότητα ανέγερσης κάποιων σχετικών με την αγροτική δραστηριότητα κατασκευών. Υπενθυμίζεται ότι στις προς εξαγορά εκτάσεις δεν επιτρέπεται άλλη δραστηριότητα (λ.χ. οικιστική), ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε στο κτηματολόγιο ούτε αλλού, ώστε να διασφαλιστεί.

πηγή- kathimerini.gr

0Shares

Αφήστε μια απάντηση